Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-10-2019

Reza Yaghoubi werkt als hemato-oncologie verpleegkundige op de afdeling Hematologie van het Erasmus MC. Met zijn 21 jaar ervaring heeft hij heel wat ontwikkelingen in de oncologische zorg van dichtbij meegemaakt.

Reeza, oncologieverpleegkundige, Erasmus MC

Van trial naar standaard

“Als ik terugkijk op de afgelopen jaren dan zijn er heel wat behandeltrajecten veranderd. Trials die bij ons op de afdeling plaatsvonden behoren nu tot standaard behandelmethoden in de oncologie. Zo zagen we voorheen nog veel patiënten op de afdeling die na een allogene stamceltransplantatie last kregen van de ‘Graft-versus-host-disease’ (omgekeerde afstotingsziekte). Nu weten we dat als patiënten in bepaalde gevallen na de transplantatie een serie cytostatica toegediend krijgen daardoor het risico op deze afstotingsziekte aanzienlijk minder wordt. Ik vind het geweldig om dit soort ontwikkelingen mee te maken en hier onderdeel van te zijn.”

Onderzoekskamers

Op de afdeling Hematologie bevinden zich ook de onderzoekskamers van het CDD (Center for Drug Development), het onderzoekscentrum voor ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker en bloedziekten. Reza heeft vier patiënten onder zijn hoede die vaak gedurende een langere periode een nacht verblijven op de verpleegafdeling vanwege deelname aan een studie. Tijdens hun verblijf neemt Reza onder andere kinetiek af en voert allerlei controles uit om het effect van medicatie-inname te volgen.

Vertrouwensband met patiënt

Patiënten die te horen krijgen dat zij kanker hebben en een intensieve behandeling moeten ondergaan zijn vaak emotioneel vertelt Reza. “Ze hebben net een diagnose gekregen en hebben een vaag toekomstperspectief. Als oncologieverpleegkundige probeer je hen zo goed mogelijk bij te staan. We zien ze vaak een langere tijd bij ons op de afdeling. Dat maakt dat je een vertrouwensband opbouwt met de patiënt en diens familie. Niet alleen het technische gedeelte van het vak vind ik uitdagend, maar ook de psychosociale kant.”

Blijk van waardering

“Het is mooi om te zien wat we bereiken met studies, onderzoeken en behandelingen”, vertelt Reza. “Een patiënt die helemaal geen hoop meer had konden we met medicatie meer tijd geven. Dat vervolgens de medicatie goed aanslaat en de patiënt opknapt is prachtig om te zien. Patiënten komen na een controle op de poli nog wel eens langs bij ons op de afdeling om te laten zien dat het goed met ze gaat. Dat is een enorme blijk van waardering. Het maakt mij trots dat ik mijn steentje kan bijdragen aan deze ontwikkelingen."

“Het is mooi om te zien wat we bereiken met studies, onderzoeken en behandelingen.”

Anderen inspireren

Met zijn enthousiasme voor het vak hoopt Reza anderen te inspireren om ook voor de oncologie of hematologie te kiezen. “Door de complexiteit van zorg is hier geen werkdag hetzelfde. Voor verpleegkundigen die willen blijven leren is dit de beste plek om alles uit je vak te halen” benadrukt Reza met een grote glimlach.

Word onderdeel van ons team!

Ben jij oncologieverpleegkundige en wil je werken in een academische setting waar je onderdeel bent van de zorg van morgen? Kom eens langs voor een kopje koffie en stel al je vragen aan één van onze collega's. We ontmoeten je graag!

Ontdek jouw mogelijkheden!