Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 03-09-2019

Marchel Rallim (55) is sinds de opening van de nieuwbouw van Erasmus MC vrijwilliger op de IC Hartbewaking. Elke donderdag ontvangt hij hier familieleden en naasten van patiënten. Hij vertelt meer over zijn dankbare werk als vrijwilliger.

Marchel, vrijwilliger Erasmus MC

In maatschappij blijven

Zeven jaar geleden stond Marchel’s wereld op z’n kop. Van de één op de andere dag werd hij ziek en kreeg hij een incomplete dwarslaesie. Een heftige periode, vertelt hij. “Ik was bouwkundig tekenaar, maar opeens werd ik afgekeurd. Dat drukke leven wat ik had, was verdwenen. Ik wilde niet thuis blijven zitten, maar juist in de maatschappij blijven. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en daar haal ik nu nog meer voldoening uit.”

Prachtig gebouw

“Een vriendin attendeerde me erop dat ze vrijwilligers nodig hadden bij Erasmus MC. Dat leek me ontzettend mooi werk. Ik ben geboren in Suriname, maar getogen in Rotterdam. Dus ik ken het Erasmus MC nog als Dijkzigt. Sinds mei 2018, de opening van de nieuwbouw, werk ik in het nieuwe gebouw. Ik vind het prachtig.”

“Vrijwilligerswerk is voor mij een goede afleiding. Ik help niet alleen andere mensen, maar ook mezelf.”

Goede afleiding

Naast zijn werk bij Erasmus MC is Marchel vrijwilliger bij een activiteitencentrum en bij zijn favoriete sport Boccia waar hij scheidsrechter is en helpt bij wedstrijden: “Vrijwilligerswerk is voor mij een goede afleiding. Ik leef met veel pijn, maar bezig blijven met dingen die ik leuk vind compenseert de pijn een beetje. Ik help niet alleen andere mensen, maar ook mezelf.”

Kleine dingen

Marchel is inmiddels een vast gezicht op de IC Hartbewaking: “Hier ontvang ik familieleden en naasten van patiënten die hier liggen. Ik bied ze wat te drinken aan en maak even een praatje. Patiënten die hier, meestal langdurig, liggen zijn erg ziek. Dat is natuurlijk heftig. Familie vindt het vaak fijn als er iemand zit die hen kan helpen als het nodig is. Soms zijn het kleine dingen, bijvoorbeeld door een afgesloten kamertje aan te bieden als ze verdrietig zijn of even tijd voor zichzelf nodig hebben. Je moet goed aan kunnen voelen wat mensen nodig hebben. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Mooi voorbeeld

“Laatst was er een familie uit het Oosten van het land. Ik hoorde hen bellen met een hotel waar ze 400 euro voor één nacht zouden betalen. Dat vond ik zo sneu. Ik heb toen de dokter gebeld en de situatie uitgelegd. Uiteindelijk regelde hij dat ze hier in het Erasmus MC konden blijven. Ze vonden het zo fijn dat ik het gesignaleerd had. Ze hebben later nog een brief gestuurd om iedereen hiervoor te bedanken. Dat is echt een mooi voorbeeld van die waardering.”

“Je moet goed kunnen aanvoelen wat mensen nodig hebben. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Extra bijdragen

Zijn fysieke beperking zet Marchel in zijn vrijwilligerswerk om naar iets positiefs: “Veel mensen met een beperking denken dat je dan niet meer kunt helpen, maar je kunt juist dan iets extra’s bijdragen. Je begrijpt mensen dan beter, omdat je je goed kunt inleven in hoe mensen zich in dit soort situaties voelen. Dat is in dit werk een voordeel.”

Het is duidelijk dat Marchel graag bezig blijft: “Het is een mooie manier om in de maatschappij te blijven. Ik ben van mening dat je alleen vrijwilligerswerk moet doen als je het zelf echt leuk vindt om te doen. Je moet het niet alleen doen omdat je anderen kan helpen, het moet jou uiteindelijk ook helpen.” 

Word vrijwilliger bij Erasmus MC

Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger? Ben je minimaal 1 dagdeel van 4 uur per week beschikbaar? Solliciteer en word onderdeel van ons team!

Naar de vacature