Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline

Werken aan beter worden is de nieuwste technieken toepassen

Endoscopieverpleegkundige

Als endoscopieverpleegkundige ben je de rechterhand van de medisch specialist. Samen voeren jullie geavanceerde diagnostische onderzoeken en therapeutische behandelingen uit. Het is een functie met veel verantwoordelijkheid. Je moet niet alleen goed kunnen omgaan met patiënten maar ook met techniek. 

Diagnoses én operaties

Een endoscoop is een lang, buigzaam instrument dat via de mond of de anus wordt ingebracht. Hiermee kun je een kijkje nemen in de longen, maag en darm van een patiënt en eventueel een biopt nemen. Vroeger bleef het hierbij. Maar tegenwoordig is een scoop steeds vaker een instrument voor medische ingrepen. Je kunt er complexe interventies mee uitvoeren, zonder dat een patiënt onder het mes hoeft. Door de scoop kunnen vele tientallen verschillende instrumenten worden ingebracht.

De nieuwste technieken

Teamwork op de afdeling Endoscopie

De nieuwste technieken

/

Als eerste op de hoogte van de nieuwste vacatures?

Maak een job alert aan. Nieuwe vacatures die voldoen aan jouw zoekprofiel sturen we je per e-mail toe. Zo blijf je altijd op de hoogte.

Stel een job alert in
“Patiënten zijn vaak erg zenuwachtig of zelfs bang. Als ik een patiënt gerust kan stellen en die vertelt me achteraf dat het allemaal wel meeviel, dan heb ik een topdag gehad.”

Stacey Krol - Zammit, endoscopieverpleegkundige

Een toonaangevend centrum

Endoscopie is een groeiend specialisme. De laatste jaren is het aantal ingrepen bij Erasmus MC gestegen van 3.000 naar ruim 14.000 per jaar. Daarmee is Erasmus MC het grootste endoscopiecentrum van Europa. We lopen voorop in alle innovaties. De eerste darmscreeningsonderzoeken vonden hier plaats. Een nieuwe vorm van galwegonderzoek werd bij ons ontwikkeld. Producenten van technische instrumenten werken met ons samen om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Hier werk je in de internationale top.

Endoscopie sfeerbeeld

Dagdiensten

De meeste scopiën zijn planbaar. Daarom werk je als endoscopieverpleegkundige in dagdiensten van 8 tot 5. Wel draai je met regelmaat bereikbaarheidsdiensten. Je werkt dan als er een spoedgeval is, zoals plotselinge inwendige bloedingen of een perforatie.

Persoonlijke ontwikkeling

Als endoscopieverpleegkundige moet je veel kennis in huis hebben. Van de geavanceerde technische instrumenten waarmee je werkt, en van het menselijk lichaam. Daarnaast is het vak continu in ontwikkeling. Omdat je onmogelijk alles bij kunt houden, specialiseren veel endoscopieverpleegkundigen zich. Ook ervaren endoscopieverpleegkundigen zullen daarom nog heel wat moeten studeren voordat ze zelfstandig bij ons kunnen werken. En ook als je eenmaal de benodigde kennis hebt, blijf je jezelf ontwikkelen met klinische lessen, cursussen en trainingen. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om meer uit je carrière halen. Kansen om onderzoek te doen, seminars te bezoeken, of vervolgcursussen te volgen.

Een dagje meelopen?

Kom eens langs om te praten met onze endoscopieverpleegkundigen of loop een dagje mee! Neem contact op met Sandra van den Oever, manager, voor het maken van een afspraak. Bel haar op telefoonnummer: 06 28 96 85 50 of stuur haar een e-mail.

Stuur een e-mail