Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 03-02-2021

Het coronavirus is alweer bijna een jaar onder ons. Ondanks dat we het ziektebeeld steeds beter kennen, is het door het volume van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen onverminderd druk. Buddy’s uit het hele Erasmus MC ondersteunen daarom de collega’s op de Covid-unit van de IC. Eén van die buddy’s is verpleegkundig specialist Lianne van der Beek. Ze vertelt over hoe zij deze periode ervaren heeft.

ic buddy Erasmus MC Lianne van der Beek

Uit m'n comfortzone

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel spannend vond om op de Covid-unit van de IC als buddy aan de slag te gaan”, begint Lianne. “Dit was iets waarvoor ik totaal uit m’n comfortzone moest. Als verpleegkundig specialist op de Interne Oncologie ben ik vooral poliklinisch werkzaam en sta ik al vijf jaar niet meer echt aan bed. Zouden ze wel iets aan mij hebben of ben ik straks alleen maar tot last? Daar was ik best bang voor.”

Ultieme kans

“Maar we moeten dit met elkaar doen, dus als ik mezelf op een andere manier nuttig kan maken doe ik dat met alle liefde”, gaat Lianne verder. “Bovendien zag ik dit als enorme kans. De acute zorg vond ik tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige enorm interessant, maar ik ben uiteindelijk de oncologie kant op gegaan. Dit was de ultieme mogelijkheid om ook te ervaren hoe het werken op een IC eraan toegaat. Ik was heel blij om iets te kunnen betekenen op de afdeling waar hét gebeurt, achter de gesloten ‘Covid quarantaine’ deuren.”

“Dit was de ultieme mogelijkheid om ook te ervaren hoe het werken op een IC eraan toegaat. ”

Gelijk welkom

De onrust die Lianne eerder voelde, bleek nergens voor nodig. “Ik werd heel goed opgevangen en voelde gelijk dat ik heel erg welkom was. Als buddy ondersteun je de IC-verpleegkundige in de basiszorg. Het heet niet voor niets ‘buddy’. Denk aan bloed afnemen, spullen aangeven als iemand in isolatie staat, helpen met het draaien van patiënten, ect. Ik hoefde natuurlijk niet zelf aan de beademing te sleutelen. Ik voelde dat ik waardevol kon zijn voor het team”, vertelt Lianne.

Heftige verhalen

Als verpleegkundig specialist werkt Lianne met patiënten die deelnemen aan experimentele behandelingen. Heftige casussen en verhalen is Lianne dus wel gewend, maar toch kwamen bepaalde momenten op de IC hard bij haar binnen. “Bijvoorbeeld als een patiënt voorbereid wordt op intubatie en nog even belt met zijn partner niet wetende of hij haar ooit nog kan spreken. Dat vond ik heel heftig. Of patiënten die na een lange IC opname toch niet meer wakker worden. Sommige verhalen zijn echt schrijnend.”

“Een patiënt die nog even belt met zijn partner niet wetende of hij haar ooit nog kan spreken. Dat vond ik heel heftig.”

Bijzondere ervaring

Al met al was het een hele bijzondere decembermaand voor Lianne. “Opeens weer diensten draaien, ook tijdens de feestdagen. Dat had ik al jaren niet meer meegemaakt. De sfeer van het werken in een team op een afdeling is toch iets heel bijzonders. Ik zal deze ervaring nooit meer vergeten.”

Blij om weer terug te zijn

“Toch ben ik blij weer terug te zijn op mijn eigen afdeling. Ik ben mijn collega’s heel dankbaar dat ze mijn uitstapje naar de IC mogelijk maakten. Het voelde een beetje dubbel, want ook de druk op de oncologische zorg was hoger. Mijn collega’s moesten extra hard werken om spreekuren waar te nemen en behandelingen door te laten gaan. Maar mocht het nodig zijn, zou ik het zo weer doen”, sluit Lianne af.  

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook onze IC-verpleegkundigen ondersteunen en tegelijkertijd een mooie basis leggen voor je verdere carrière? Ons traineeship biedt jou de unieke mogelijkheid om als trainee kennis te maken met de wereld van de (IC) en je voor te bereiden op een mooie carrière op onze afdeling. 

Ontdek jouw mogelijkheden!