-
Gepubliceerd op 25-03-2021
"Wij willen de zorg voor extreem prematuren nog beter maken." IC Neonatologieverpleegkundige Aniek vertelt meer over wat de ambities van het Erasmus MC Sophia zijn op dit gebied.
Nieuwsgierig
Aniek haalde haar kinderaantekening in een perifeer ziekenhuis, maar na een aantal jaar wilde ze meer. “Als er baby’s overgeplaatst werden naar het Erasmus MC, was ik altijd zo nieuwsgierig wat er verder zou gaan gebeuren. Na een dagje meelopen op een IC Neonatologie afdeling wist ik dat dit was wat ik wilde.”
Snel achteruit gaan
“IC zorg is enorm uitdagend, zeker bij prematuren. Ze zijn kwetsbaar en kunnen heel snel en plotseling achteruit gaan”, legt Aniek uit. “Zeker hier in het Sophia Kinderziekenhuis. We zijn de grootste IC Neonatologie afdeling van Nederland en zijn gespecialiseerd in het opvangen en verzorgen van extreem prematuren.”
Minder dan 500 gram
Extreem prematuren zijn patiënten die vanaf 24 en tot 26 weken geboren worden, vertelt Aniek. Een bijzondere patiëntencategorie: “Je moet je voorstellen dat deze patiënten soms maar 500 gram of zelfs nog minder wegen. Alle organen zijn wel al aangelegd, maar het moet allemaal nog verder rijpen en ontwikkelen. Mooi dat we zulke kwetsbare patiënten kunnen behandelen.”
“Alle organen zijn aangelegd, maar het moet allemaal nog verder rijpen en ontwikkelen.”
Dunne huid
Volgens Aniek krijgt elke verpleegkundige speciale scholing om deze specialistische zorg goed uit te kunnen voeren. “Alles is anders bij deze patiënten. Zo is de huid nog heel dun waardoor de zenuwbanen die eronder liggen heel gevoelig zijn. Je moet ze dus op een bepaalde manier vasthouden en vooral niet aaien.”
Eigen tempo
“Ze hebben ontzettend veel aandachtspunten waar je op moet letten”, gaat Aniek verder. “Alles wat je doet heeft ergens anders weer invloed op. Het moet allemaal heel rustig en op zijn of haar tempo. Ze laten goed merken als er iets is, daar moet je direct op inspringen. Wij bewaken het tempo en zorgen dat de baby voldoende rust heeft tussendoor.”
Kindje leren kennen
Niet alleen verpleegkundigen hebben deze scholing nodig. Ook ouders worden in elke stap van de zorg meegenomen. “Ouders zijn in het begin vaak heel angstig. Ze durven hun baby vaak niet eens aan te raken. Wij begeleiden hen in dat hele proces. Van het leren kennen van hun kindje tot het uiteindelijk zelfstandig verzorgen. Je ziet ouders daarin groeien. Op een gegeven moment kennen zij hun kindje het best. Heel mooi om te zien.”
“We kunnen steeds meer en zijn heel vooruitstrevend.”
Nidcap toepassen
De zorg rondom extreem prematuren is in de loop der jaren verder ontwikkeld, vertelt Aniek. “We kunnen steeds meer en zijn heel vooruitstrevend.” Een mooi voorbeeld is het toepassen van de Nidcap methode waarbij de zorg zoveel mogelijk aangepast wordt aan hun individuele behoefte en ontwikkeling: “Die methode is onlosmakelijk verbonden met de zorg voor deze patiënten. Zo proberen we zo snel mogelijk te buidelen, omdat dat goed is voor de hechting tussen ouder en kind. Maar ook de verzorging is daar onderdeel van. Dit doen we altijd met z’n tweeën, zodat iemand de baby kan vasthouden waardoor hij of zij zich veilig voelt. Het gaat allemaal op hun eigen tempo.”
Zorg nog beter maken
Om de zorg nog meer te verbeteren is Aniek onderdeel van de werkgroep extreem prematuren. “We onderzoeken wat er beter kan in de zorg. Denk aan huidverzorging, voeding of manieren om het buidelen te verbeteren. Uiteindelijk helpt dit allemaal om de zorg voor de allerkleinsten nog beter te maken.”
Word onderdeel van ons team
Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en wil jij ook aan de slag als IC Neonatologieverpleegkundige bij het Erasmus MC Sophia? Ontdek jouw mogelijkheden!
Lees verder