-
Gepubliceerd op 18-07-2019
Daphne van Weezel (30) begon 9,5 jaar geleden als leerling verpleegkundige op de afdeling Longgeneeskunde bij het Erasmus MC. Hier werkt ze nog steeds met veel plezier. Ze vertelt waarom ze altijd is blijven hangen bij haar geliefde longafdeling.
Nooit meer weggegaan
Daphne kwam 9,5 binnen via haar vader. “Hij werkte als IC verpleegkundige in het Erasmus MC. Ik wist niet zo goed of ik de zorg wel in wilde. Maar dankzij hem ben ik stage gaan lopen op de Longgeneeskunde en eigenlijk nooit meer weggegaan. Na mijn stage kreeg ik een plek als leerling verpleegkundige aangeboden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vond het zo leuk hier. Mijn vader is echt mijn grote voorbeeld. Hij werkt nu als verpleegkundig consulent voor de longtransplantatie, dus we werken ook wel eens samen in multidisciplinaire overleggen. Super leuk.”
Van 18 tot 90 jarigen
“Ik ben altijd hier gebleven, omdat de ziektebeelden hier zo divers en complex zijn. Denk aan longoncologie, longtransplantaties, thoraxdrainages en speciale beademingsapparatuur. Ook de patiëntencategorie is heel afwisselend. Van 18 tot 90 jarigen, je ziet hier patiënten in alle leeftijden voorbij komen. De complexiteit maakt het extra uitdagend. Bij ons liggen patiënten op de afdeling die in een ander ziekenhuis op de IC zouden liggen.”
Band opbouwen
Patiënten met chronische longaandoeningen komen regelmatig terug op de afdeling. Als verpleegkundige bouw je een bepaalde band op met deze patiënten, vertelt Daphne: “Bijvoorbeeld een jonge meid van 18 met een chronische longaandoening als cystic fibroses wat uiteindelijk overgaat in een longtransplantatie. Je maakt dat hele traject met haar mee, dat is heel bijzonder. Je leert elkaar daardoor goed kennen.”
Kwaliteit van leven
Maar Daphne wilde meer, dus specialiseerde ze zich tot oncologieverpleegkundige: “Het is verpleegtechnisch heel uitdagend, ook omdat je veel met patiënten te maken hebt die meedoen aan studies. Je werkt dan met nieuwe behandelingen, dat is super interessant. Ik probeer voor die patiënten vooral een stukje bij te dragen aan de kwaliteit van leven, ook als ze niet meer beter worden. Je kunt hierin veel voor patiënten en naasten betekenen. Niet alleen de patiënt is ziek, maar ook de partner. Het is zo’n ingrijpend proces voor iedereen.”
Zorg op maat
“Daarom is dat stukje psychosociale zorg hierin heel belangrijk, zeker bij palliatieve zorg”, gaat Daphne verder. “Ik vraag altijd naar de wensen van de patiënt en zijn naasten. Wat kan ik, naast de reguliere zorg, nog meer voor hen betekenen? Soms is het maar iets kleins, maar op die manier kan je wel extra zorg op maat bieden. Laatst vroeg een patiënt of ik haar haar wilde knippen, omdat het uit begon te vallen door de chemo. Dan ben je naast verpleegkundige opeens ook kapster. Mooi toch, dat je dat voor iemand kunt doen.”
“Bij ons liggen patiënten op de afdeling die in een ander ziekenhuis op de IC zouden liggen.”
Beter leven
“Naast longoncologie, vind ik de longtransplantaties heel interessant. Het is zo mooi om te zien hoe een patiënt voor en na de transplantatie is. Het leven heeft dan weer zoveel meer kwaliteit. Ze zouden zelfs weer kunnen gaan trainen voor 5 kilometer hardlopen. Het is heel bijzonder om deze patiënten als verpleegkundige te kunnen begeleiden naar een beter leven.”
Nooit uitgeleerd
“Ik vind het fijn om af te wisselen tussen longoncologie en andere longaandoeningen. Patiënten met verschillende ziektebeelden liggen hier op één afdeling. Dat houdt me scherp en het houdt mijn expertise op alle gebieden up-to-date. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd in het Erasmus MC.”
Word onderdeel van ons team!
Wil jij ook werken als verpleegkundige Longgeneeskunde in het Erasmus MC? Ontdek jouw mogelijkheden!
Naar de vacature