Gepubliceerd op 08-06-2020
Nilab Afzali (20) is apothekersassistent bij de poliklinische apotheek van Erasmus MC. Hier is zij verantwoordelijk voor de thuismedicatie. Wat dat precies is, legt ze graag uit.
Nilab startte haar loopbaan als apothekersassistent direct bij het Erasmus MC. Ze liep eerder stage bij een openbare apotheek, maar het werken in het ziekenhuis leek haar nog uitdagender. “Ik kende al een paar mensen die bij de poliklinische apotheek van het Erasmus MC werkten. Hun ervaringen hebben me uiteindelijk overtuigd om hier te solliciteren.”
Ze werd aangenomen voor de afdeling thuismedicatie binnen de poliklinische apotheek. Een groot verschil met de werkzaamheden in de openbare apotheek. “De geneesmiddelen zijn hier heel anders. Ik werk bijvoorbeeld veel met immunoglobulines, groeihormonen en sinds kort ook met PCSK9-remmers. Dat zie je in een normale apotheek helemaal niet. Daarnaast werken we met antibiotica infusen die we naar de afdeling brengen en verzorgen we infuustherapie voor in de thuissituatie. Heel divers allemaal.”
“Onze service wordt steeds groter en binnenkort komen er weer nieuwe projecten.”
“De afdeling thuismedicatie is een herhaalservice voor patiënten van het Erasmus MC die regelmatig herhaalrecepten nodig hebben voor specifieke medicatie”, legt Nilab uit. Echt patiëntencontact heeft Nilab niet, haar functie speelt zich vooral af in de backoffice van de poliklinische apotheek. “Ons systeem houdt bij wanneer patiënten door hun medicatie heen zijn en wanneer zij een nieuwe voorraad nodig hebben. Wij nemen dan telefonisch contact op om dit te verifiëren en een bezorgafspraak voor een nieuwe voorraad te maken. Ook berekenen we de dosering en zorgen we dat de medicatie in de juiste dosis klaarligt voor bezorging.”
Deze extra service is heel patiëntvriendelijk, volgens Nilab. “In plaats van dat patiënten zelf moeten bellen voor een herhaalrecept, houden wij dat voor hen in de gaten. Heel proactief dus. En hierdoor worden de wachtrijen aan de balies van de poliklinische apotheek een stuk korter, ook een groot voordeel.”
Niet alle geneesmiddelen zitten in de thuismedicatie service, maar op termijn komen daar steeds meer medicatie groepen bij. “Onze service wordt steeds groter en binnenkort komen er weer nieuwe projecten. Super leuk om te zien dat de poliklinische apotheek zo in ontwikkeling is.”
Een ander onderdeel van haar afdeling, zijn de weesgeneesmiddelen. Een bijzonder project, vertelt Nilab. “Dat zijn middelen die alleen ingezet worden bij mensen met een hele zeldzame aandoening, bijvoorbeeld bij zeldzame metabole ziektebeelden. De zorg rondom patiënten in deze ziektecategorie is erg nauwkeurig en uitdagend. Dat maakt het zo leuk en spannend. Alle patiënten in heel Nederland die in aanmerking komen voor een weesgeneesmiddel, worden door onze artsen behandeld. Best bijzonder om daar als apothekersassistent onderdeel van te zijn.”
Nilab’s grootste uitdaging binnen de apotheek is het regelen van antibiotica infusen. “Hier moet je goed kunnen plannen en je goed concentreren. Je hebt te maken met jong en oud en met allerlei verschillende indicaties. Je verwerkt de medicatie, maakt de antibiotica klaar, zorgt voor bezorging bij de patiënt thuis of op de afdeling aan bed voor de patiënt met ontslag gaat. Dan heb je ook echt patiëntencontact.”
“Het is heel leuk om steeds meer te leren en je te verdiepen in nieuwe geneesmiddelen. Je blijft hier leren, zonder dat je het doorhebt. Echt elke dag is weer anders”, sluit Nilab af.
Ontdek jouw mogelijkheden en wordt onderdeel van ons team!
Bekijk onze vacatures