-
Gepubliceerd op 13-01-2025
Extra Care Unit voor betere nazorg levertransplantatie
De zorgkern Hepato-Pancreato-Biliaire chirurgie (HPB) heeft een Extra Care Unit geopend. De drie extra care bedden zijn bedoeld voor patiënten die bijvoorbeeld net een levertransplantatie hebben ondergaan. De extra intensieve zorg die deze hoog complexe patiënten nodig hebben, wordt hier geleverd. Dat moet onder meer voorkomen dat ze ongemerkt verslechteren en terug moeten naar de IC. ‘Dit maakt het werk leuker. Je hoeft jezelf niet meer in tweeën te splitsen,’ vertelt Anne, regieverpleegkundige op de Extra Care Unit op de HPB.
Verslechteren
De kans op complicaties zoals nabloedingen is bij hoog complexe operaties aan de lever, galwegen en alvleesklier groter dan bij veel andere operaties. Uit dossieronderzoek blijkt dat patiënten na zo’n ingrijpende ingreep relatief vaak verslechteren op de gewone verpleegafdeling. Ze moeten dan worden teruggeplaatst naar de intensive care. Hetzelfde geldt voor patiënten met eind stadium leverziekten die - soms wachtend op een nieuwe lever- ernstig ziek zijn en op elk moment in een levensbedreigende situatie terecht kunnen komen.
Extra monitor
De Extra Care Unit is uitgerust met extra monitors waarop hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed worden gecontroleerd. Ook hebben verpleegkundigen zoals Anne, die aan deze bedden staan, slechts drie patiënten onder hun hoede. Zowel in de dagdienst als in de avond en nacht. Op ‘gewone’ afdelingen hebben verpleegkundigen in de dagdienst vier patiënten onder zich, in de avond zes en in de nacht zelfs acht patiënten.
Extra aandacht
‘Patiënten zijn bijvoorbeeld na een levertransplantatie erg ziek. Maar verpleegkundigen moeten hun aandacht verdelen. Dat zij zich vanaf nu kunnen concentreren op deze patiënten, is dus goed voor de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid. Ook voor de veiligheid van de andere patiënten van zorgkern HPB omdat zij deze verpleegkundigen niet langer hoeven te ‘delen’ met de hoog complexe patiënten’, licht Anne toe.
Splitsen
Voor verpleegkundigen zelf zijn de nieuwe bedden ook een verademing, weet Anne, die er samen met collega verpleegkundige Elyse voor zorgde dat de extra care bedden er kwamen. ‘Dat je je kunt richten op een beperkt aantal patiënten maakt het werk op deze afdeling hopelijk een stuk leuker’, zegt ze. ‘Je hoeft jezelf niet meer in tweeën te splitsen.’
“Dat zij zich vanaf nu kunnen concentreren op deze patiënten, is dus goed voor de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid. ”
Gat
‘Het gat tussen de zorg op de IC en de zorg op onze afdeling is in de loop der jaren groter geworden. Patiënten hebben steeds meer intensieve zorg nodig wanneer ze bij ons op de afdeling komen’, vertelt Anne. ‘Dat vullen we nu op met intensievere monitoring. Het is overigens niet de bedoeling dat patiënten vanaf nu eerder van de IC af komen.’
Verdiepende opleiding
Verpleegkundigen die de extra care bedden gaan bemensen hebben een aanvullende opleiding nodig: de LZ-FO-6 training: Zorgdragen voor een zorgvrager op een verpleegafdeling met (risico op) bedreigde vitale functies. Ook hebben ze een verdiepende opleiding over HPB-ziektebeelden gedaan, en moeten ze minimaal een jaar op de zorgkern HPB werkzaam zijn. ‘We blijven als zorgkern HPB wel 1 team waarin de verpleegkundigen met elkaar samenwerken, of het nu gaat om patiënten in de extra care bedden of om patiënten met bijvoorbeeld oncologische aandoeningen’.
Ook aan de slag binnen het Erasmus MC?