Gepubliceerd op 15-06-2023
Patiënten die zelf medicatie uitzetten in sputumpotjes. Op de afdeling Nierziekten en Vaatchirurgie is dit de dagelijkse realiteit. Maar allesbehalve professioneel en handig. Dat moet toch anders kunnen, dachten senior verpleegkundige en junior onderzoeker Myrthe van der Zanden en verpleegkundig specialist Mireille Houthoff. Ze ontwikkelden samen met Create4Care een nieuwe medicatiedoos. Een simpele, maar efficiënte innovatie.
Na een niertransplantatie zijn patiënten onder andere afhankelijk van afweerremmende medicatie. Therapietrouw is voor deze patiënten dan ook van groot belang. Maar uit onderzoek blijkt dat een derde van de patiënten therapieontrouw is. Medicijnen worden niet of niet op de juiste tijden of dosering ingenomen.
‘Om daarmee te oefenen geven we patiënten op de tweede dag na hun transplantatie hun medicatie in eigen beheer', vertelt Myrthe. ‘Zodat de patiënt zelf de verantwoordelijkheid krijgt en leert om de juiste medicatie op de juiste tijden uit te zetten en in te nemen. In een veilige omgeving, onder toezicht van verpleegkundigen.’
Alleen ontbrak tot nu toe professioneel materiaal om het uitzetten van medicatie goed te kunnen oefenen en de therapietrouw te bevorderen met een pillendoos die past bij de kwaliteitseisen. Verpleegkundigen zijn van nature inventief en bedachten jaren geleden een geïmproviseerde oplossing met potjes die normaal gesproken gebruikt worden om sputumkweken af te nemen.
Uit onderzoek bleek dat er geen geschikte pillendoos beschikbaar was, dus klopten Myrthe en Mireille aan bij Create4Care. Samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam werd er gewerkt aan het eerste prototype. Een medicatiedoos die voldoet aan de regels van Unit Infectiepreventie, lijkt op de medicatiedoos die patiënten ook in de thuissituatie gebruiken, makkelijk te openen is en bestaat uit vijf tijdstippen die ieder afzonderlijk af te sluiten zijn. Ook moesten de tijdindicaties op verschillende manieren af te lezen zijn voor laaggeletterden, analfabeten en slechtzienden. En niet geheel onbelangrijk: verpleegkundigen moeten makkelijk kunnen zien of de medicatie is ingenomen.
‘Het eerste prototype werd getest op de zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie en bleek nog wat groot in gebruik. Dus ontwikkelde we verder door en inmiddels zijn we toe aan het tweede prototype', vertelt Mireille. ‘Die zijn we nu aan het testen bij patiënten en verpleegkundigen. We hopen straks 20 medicatiedozen te produceren.’
Voor deze verpleegkundige innovatie kregen Myrthe en Mireille op 15 juni de innovatie-kwaliteitsprijs uitgereikt tijdens het landelijke Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging. De prijs van €1000 euro draagt bij aan de productie van de medicatiedozen, maar is vooral mooie beloning op het harde werk: ‘We zijn heel trots dat we zo'n innovatie samen met Create4Care en ons team hebben mogen ontwikkelen. Iets wat echt bijdraagt aan de kwaliteit van zorg en ons werk weer een stukje makkelijker maakt', zegt Myrthe.
‘Het is mooi dat we als verpleegkundigen praktische problemen zelf kunnen oplossen. Als je ergens tegenaan loopt in je werk, kom vooral in actie. Soms moet je buiten de kaders denken en doorzetten. Het is het allemaal waard.’
De medicatiedoos werd ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Inwendige Geneeskunde en het Transplantatie Instituut.
Ook aan de slag met innovaties? Word verpleegkundige bij het Erasmus MC!
Ontdek jouw mogelijkheden