-
Gepubliceerd op 13-05-2020
Radiotherapeutisch laborant Annette Hoiting en verpleegkundige Hanneke Larooij-Selier werken intensief met elkaar samen op de afdeling Radiotherapie. Hier begeleiden en behandelen zij onder andere patiënten die komen voor inwendige bestraling, Brachytherapie. Ze vertellen er meer over.
Multidisciplinaire samenwerking
Annette houdt zich als radiotherapeutisch laborant bezig met het maken van CT-scans, dosisplanning en de verdere voorbereiding rondom de bestraling van patiënten. Daarnaast werkt ze met de bestralingsrobot (Cyberknife) en is ze onderdeel van het multidisciplinaire team rondom Brachytherapie, ook wel inwendige bestraling genoemd. Vooral dat laatste is volgens Annette bijzonder. “Bij Brachytherapie gaat het echt om multidisciplinaire samenwerking. We werken samen met de radiotherapeut, anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, brachytherapie laboranten en verpleegkundigen. Het is heel leuk om met zoveel collega’s op verschillende afdelingen te werken.”
Onderdeel van de afdeling
Een van die verpleegkundigen waar Annette mee samenwerkt is Hanneke. Zij is vijf jaar geleden begonnen in deze functie, die toen nog ontwikkeld moest worden. “Samen met mijn collega verpleegkundigen hebben we deze functie goed vorm kunnen geven. We zijn echt onderdeel van de afdeling. Met alle verschillende disciplines zorgen wij voor een goede behandeling van onze patiënten.”
Behandelproces bewaken
Brachytherapie is een vorm van inwendige bestraling. Zo wordt voor de bestraling een speciale applicator ingebracht op de OK. Dat vraagt veel begeleiding, volgens Annette. “Als brachylaborant bewaak je het behandelproces. We gaan mee naar de operatiekamer, brengen de patiënt naar de MRI, maken het bestralingsplan, bestralen de patiënt en assisteren bij het verwijderen van het implantaat.”
Goede begeleiding
“Als verpleegkundigen voer je vooral controles uit en signaleer je bepaalde dingen, bijvoorbeeld wanneer een patiënt extra pijnmedicatie nodig heeft. Na de bestraling zorgen we dat de patiënt weer veilig naar huis kan. Het is een lange dag, dus goede begeleiding is heel belangrijk”, legt Hanneke uit.
De samenwerking tussen laboranten en verpleegkundigen is dus heel intensief. “De laborant neemt de technische kant meer voor haar rekening en de verpleegkundige de zorgkant. Samen begeleiden we de patiënten en zorgen we ervoor dat de patiënt een top behandeling krijgt en de dag vlekkeloos verloopt.”
“De laborant neemt de technische kant meer voor haar rekening en de verpleegkundige de zorgkant.”
Twee bestralingen op een dag
Net als vele behandelingen, werd ook Brachytherapie aangepast naar aanleiding van het COVID-19 virus, vertelt Hanneke. “Er was plots minder tijd op de OK beschikbaar. Daarom krijgen patiënten nu twee bestralingen op een dag in plaats van één. Zo hoeven patiënten maar een keer naar OK voor twee bestralingen, maar er moet wel zes uur tussen beide bestralingen inzitten. Patiënten moeten daarom de hele dag bij ons op de Zorgpost verblijven. Hierdoor werken we nu ook ’s avonds. Het een hele intensieve behandeling, dus we proberen hen de hele dag zo goed mogelijk te ondersteunen.”
Extra alert
Ook zijn Annette en Hanneke extra alert op de richtlijnen. “We nemen natuurlijk de 1,5 meter regel in acht, ook al is dat soms best lastig”, vertelt Annette. “Maar we zijn ook extra alert op kuchjes en de temperatuur. Daarnaast zijn patiënten zijn soms best onzeker over de situatie en natuurlijk kwetsbaar door de behandeling, dus het is belangrijk dat we daar continu oog voor blijven houden.”
Trots
Uit het bieden van goede patiëntenzorg halen Annette en Hanneke de meeste motivatie. “Ik ga tevreden naar huis als patiënten, ondanks alle ellende, goede zorg hebben gekregen en misschien zelfs even hun zorgen kunnen vergeten. Daar doen we het uiteindelijk voor. Ik ben heel trots op onze samenwerking en ons team”, sluit Hanneke af.
Word onderdeel van ons team!
Ben jij radiotherapeutisch laborant of verpleegkundige en lijkt het werk van Annette of Hanneke jou wel wat? Bekijk dan onze vacatures en ontdek jouw mogelijkheden!
Naar de vacature