-
Gepubliceerd op 09-08-2018
Marieke Deinum (27) is anesthesiemedewerker in het Erasmus MC-Sophia. Deze actieve moeder van een zoon van 2 koos er heel bewust voor om zich binnen de kinderanesthesie verder te ontwikkelen.
Focus op kinderanesthesie
"Ik ben opgeleid in het LUMC en werkte met zowel volwassen patiënten als kinderen. Omdat ik me wilde focussen op kinderanesthesie ben ik me verder gaan oriënteren. In de trein op weg naar huis vanaf een sollicitatiegesprek in een ander kinderziekenhuis zag ik de vacature bij het Erasmus MC-Sophia. Al snel koos ik voor het Sophia Kinderziekenhuis. Het voelde gewoon goed."
“Kinderen hebben minder reserves en kunnen daardoor sneller in een kritieke situatie belanden.”
Van pasgeborenen tot pubers
"Kinderanesthesie is heel divers. Het ene moment breng je een te vroeg geboren baby van net 500 gram op de IC-Neonatologie onder narcose en het volgende moment sta je op de operatiekamer een puber voor te bereiden op diens operatie. Iedere leeftijd brengt andere uitdagingen met zich mee. De anatomie en fysiologie van een pasgeborene en een puber verschillen erg. Daarnaast komt er ook nog een ander interessant deel van ons vak bij kijken: het psychologische aspect. Je bent er niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun ouders of verzorgers. Je probeert ze zo goed als mogelijk gerust te stellen en voor te bereiden op wat er komen gaat. Als moeder weet ik hoe belangrijk dat is."
Kritieke situaties
In het Sophia Kinderziekenhuis worden voor nagenoeg alle specialismen binnen de kinderchirurgie operaties uitgevoerd. Het zijn vaak grote, complexe operaties. Maar het kan ook gaan om een kleine ingreep bij kinderen die een co-morbiditeit hebben zoals een hartaandoening of een syndroom. "Kinderen hebben minder reserves en kunnen daardoor sneller in een kritieke situatie belanden als bijvoorbeeld de saturatie zakt. Met name de in- en uitleiding zijn spannende momenten. Ik assisteer de anesthesioloog en zorg ervoor dat gedurende de ingreep de vitale functies goed blijven. Ik continueer de narcose, geef zo nodig medicatie bij, neem de ademhaling over, houd de bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur op peil en monitor onder andere het bloedverlies en het zuurstofgehalte in het bloed."
“Een patiëntje zei: ik wil dit keer geen hand maar een high five, het is feest vandaag.”
Impact
Werken op de OK van een academisch kinderziekenhuis is niet niks. "We zien hier vaak kinderen met complexe ziektebeelden", vertelt Marieke. "Niet iedere operatie heeft een goede afloop. Dat is heftig, ook voor het OK-team. Daartegenover staan de momenten dat je de situatie ziet verbeteren. Zoals bij één van mijn eerste patiënten op de operatiekamer in het Sophia. Hij had leukemie. Zijn ziekte was teruggekeerd en er werd een port-a-cath ingebracht voor de nieuwe chemokuren. Onlangs was hij weer terug op de operatiekamer. Maar dit keer om de port-a-cath te verwijderen omdat hij schoon verklaard was. Hij zei: 'ik wil dit keer geen hand maar een high five, het is feest vandaag.' Je ziet een heel ander kind dan aan het begin van het proces, een kind dat nu weer écht kind kan zijn en met een big smile op zijn gezicht het operatiecomplex verlaat."
Grote operaties het meest uitdagend
"Voor mij zijn complexe operaties het meest uitdagend. Een scoliose operatie bijvoorbeeld. Dat is een grote operatie waarbij de rug opengelegd wordt om stalen buizen en pinnen in de wervelkolom aan te kunnen brengen. Er moeten meerdere infusen geprikt worden en er wordt een arterielijn, een centrale lijn, een maagsonde en een blaascatheter geplaatst. Een cellsaver zorgt ervoor dat het bloed opgezogen en gespoeld wordt, zodat we het weer terug kunnen geven aan de patiënt, daarmee kunnen we eventuele bloedtransfusies voorkomen. Zo’n complexe operatie resulteert meestal in een sterk verbeterde levenskwaliteit voor de patiënt."
“Vanwege de complexiteit van zorg is het super interessant om in een academisch centrum te werken, je leert er iedere dag.”
Blijven uitdagen
"Het Erasmus MC-Sophia loopt voorop met studies en nieuwe behandelmethoden en -technieken. Vanwege de complexiteit van zorg is het super interessant om in een academisch centrum te werken, je leert er iedere dag. Ik blijf mezelf graag uitdagen. Mijn droom is om de opleiding Physician Assistent (PA) te volgen. Als PA heb je meer verantwoordelijkheid en werk je zelfstandiger." Ook in haar vrije tijd zoekt Marieke graag de uitdaging op: "Tijdens festivals en evenementen werk ik als advanced life support medewerker op de medische post. Het acute karakter ervan en de pre-hospitale handelingen vind ik leuk. Ik houd wel van een beetje actie en doe tegelijk veel nuttige ervaring op."
Meer weten over het werken op de OK van Erasmus MC?
Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Elk moment kan de planning omgegooid worden voor een patiënt in een acute situatie. De operaties zijn divers, complex en uitdagend. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.
Lees meerOnderdeel van het anesthesieteam in het Erasmus MC-Sophia worden?
Wil jij je als anesthesiemedewerker focussen op kinderanesthesie? Bekijk onze vacature en solliciteer!
Naar de vacature