Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 08-08-2018

Stefan van Gorsel (24) is medisch hulpverlener bij de Interventiecardiologie van Erasmus MC. Na afronding van zijn studie Bachelor Medische Hulpverlening is hij bij Erasmus MC verder opgeleid om op de Interventiecardiologie aan de slag te kunnen. Dagelijks zet hij zich in voor patiënten met een (acuut) probleem aan de kransslagaderen van het hart of het hart zelf.

Stefan van Gorstel

Bachelor Medische Hulpverlening

Toen Stefan werd uitgeloot voor de studie Geneeskunde moest hij zijn plannen aanpassen en op zoek naar een andere studie. "Het werd Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) aan de Hogeschool Rotterdam. In deze studie staat het behandel- en geneesproces centraal. Een mooie tussenstap om uiteindelijk alsnog richting Geneeskunde te gaan. Maar zo is het niet gegaan. Ik vond het veel te leuk en ben uiteindelijk afgestudeerd met uitstroomprofiel acute zorg. Dat past goed bij mij."

Van SEH naar Interventiecardiologie

"Ik heb altijd al veel interesse in Cardiologie gehad. Tijdens mijn werk op de Spoedeisende Hulp (SEH) kwam dat nog duidelijker naar voren. Ik wilde me verder ontwikkelen in dit vakgebied en na enig speurwerk op internet kwam ik uit bij de Interventiecardiologie. Eigenlijk had dit specialisme alles waarvan ik dacht dat het goed bij me zou passen. En toeval of niet: ik stuitte op een vacature bij Erasmus MC op het Cathlab.



Je kunt niet zomaar aan de slag binnen de Interventiecardiologie. Daarvoor moet je eerst een leer/werktraject volgen waarin je voor deze specialisatie opgeleid wordt. Normaliter is deze vervolgopleiding beschikbaar voor (IC/CCU)-verpleegkundigen met een BIG-registratie. Maar ik ben een medisch hulpverlener en geen verpleegkundige. Na veel inspanning door onder andere de manager Interventiecardiologie, praktijkbegeleider en de Erasmus MC Academie is voor mijn BMH-profiel een maatwerktraject ontwikkeld. Ik was de eerste collega op de afdeling met deze achtergrond."

“Wij gaan verder waar anderen stoppen. Als het dan lukt om iemand te helpen is dat zo mooi.”

Hoog complexe zorg

"Op de Interventiecardiologie behandelen we patiënten met problemen aan het hart. We noemen dat ook wel 'coronair lijden' en behandelen door middel van percutane coronaire interventies, beter bekend als 'dotteren' en het plaatsen van stents in kransslagaders. Daarnaast verrichten we percutane hartklepvervangingen, zijn we betrokken bij harttransplantaties en ondersteunen we bij het plaatsen van een ECMO -een kleine hart-longmachine- bij een patiënt.  En dit is nog maar een kleine greep uit de procedures die we uitvoeren.

De combinatie van hoog complexe zorg, het patiëntencontact, het acute karakter én de hoogstaande techniek die gebruikt wordt maakt mijn werk heel erg leuk. Als academisch ziekenhuis gaan wij verder waar anderen stoppen. Highrisk procedures zijn technisch ingewikkeld, patiënten zijn vaak erg ziek en hun hart is dusdanig verzwakt dat het soms mechanisch ondersteund moet worden. Soms komt een patiënt naar ons toe die nog geen 10% overlevingskans heeft. Als het dan toch lukt om iemand te helpen is dat zo mooi!"

Stap voor stap

"De planning van procedures krijg ik een dag van tevoren. Dan lees ik me in op de procedures en patiënten die ik de volgende dag kan verwachten. De dag loopt overigens niet altijd zoals gepland. Vaak komen er patiënten met bijvoorbeeld een acuut hartinfarct tussendoor, of patiënten die gereanimeerd zijn of worden. Zo'n 90% van onze patiënten is wakker tijdens een procedure op onze interventiekamers. Dan heb ik veel contact met de patiënt. Ik vertel stap voor stap wat er staat te gebeuren. Dat geeft mensen vaak een gerust gevoel. Als de patiënt mij na afloop bedankt voor de goede zorg maakt het mijn dag goed. Dat maakt het voor mij zo leuk."

“De combinatie van hoog complexe zorg, het patiëntencontact, het acute karakter én de hoogstaande techniek die gebruikt wordt maakt mijn werk heel erg leuk.”

Verder pionieren

"Medisch hulpverlener is een relatief nieuwe beroepsgroep in de zorg. De volgende stap is om deze beroepsgroep structureel in het BIG-register op te nemen. Nu staan we tijdelijk geregistreerd en zijn hierdoor bevoegd en bekwaam voor medisch handelen. Structurele inbedding in het BIG-register is voor de Nederlandse Vereniging Bachelor Medische Hulpverlening (NVBMH) één van de belangrijkste speerpunten. Als bestuurslid en penningmeester van de NVBMH ben ik daar intensief bij betrokken. Daarnaast geef ik ook veel voorlichting om mijn beroepsgroep nog meer onder de aandacht te brengen."

Ook werkinhoudelijk heeft Stefan zat ambities. "Ik ben altijd al een streber geweest. Wil overal het uiterste uithalen en mezelf uitdagen. Erasmus MC is erg vooruitstrevend en dat haalt het beste in mezelf naar boven. Misschien ga ik ooit wel promotieonderzoek doen. Hoe meer kennis ik op kan doen én toepassen, hoe leuker het voor mij is."

“Erasmus MC is erg vooruitstrevend en dat haalt het beste in mezelf naar boven.”

Word onderdeel van ons team

Ben je geïnspireerd om bij ons op de Interventiecardiologie aan de slag te gaan? Bekijk onze vacature van verpleegkundige Interventiecardiologie en solliciteer.

Naar de vacature