Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 09-10-2024

Netwerkinfrastructuur

Netwerkinfrastructuur, dat is misschien niet het eerste waar je bij een ziekenhuis aan denkt. Toch zijn dit cruciale onderdelen voor de continuïteit voor van alles binnen het ziekenhuis. Paul is al sinds 2004 werkzaam in het Erasmus MC, en momenteel werkzaam als projectmanager IT, waarbij hij verantwoordelijk is voor projecten rondom netwerkinfrastructuur.

Paul Projectleider, Erasmus MC

Cruciaal werk

Paul vertelt dat IT en netwerkinfrastructuur van groot belang zijn in het ziekenhuis: "Als wij niet het noodzakelijke onderhoud doen, kunnen er ongewenste situaties ontstaan voor zowel patiënten als zorgverleners. Veel processen draaien op de achtergrond op netwerkinfrastructuur. Door slimme oplossingen en efficiënt werken kunnen we continuïteitrisico's verkleinen en de zorg mede in staat stellen om te blijven verbeteren op allerlei vlakken.” 

Campus, vastgoed en security

Paul legt uit dat zijn werk zich momenteel richt op drie gebieden binnen het ziekenhuis, namelijk Campus deel “West”, waar de IC, OK’s en (poli)klinieken zich bevinden. Samen met een multidisciplinair team van collega’s vervangt hij tijdig verouderde netwerkapparatuur, zoals WiFi. 

Daarnaast houdt hij zich ook bezig met vastgoedprojecten zoals de instandhouding van het Sophia Kinderziekenhuis. “Hierbij is het belangrijk om de plannen en op te leveren resultaten vooraf zorgvuldig en integraal af te stemmen, van ontwerp tot oplevering. Zo kunnen we kosten reduceren en overlast minimaliseren.”

Tenslotte houdt hij zich ook bezig met cybersecurity. “Mijn team zorgt ervoor dat de netwerkinfrastructuur verder beveiligd wordt zodat het steeds moelijker wordt om hacks uit te voeren in het netwerk. Dit is essentieel omdat hacks directe gevolgen kunnen hebben voor de patiëntenzorg.”

IC’s opschalen in Coronatijd

“In de coronaperiode mocht ik als projectmanager samen met een multidisciplinair team verschillende keren een bijdrage leveren aan het opschalen van de IC capaciteit. Dit betekende ook dat de benodigde IT opgeschaald moest worden. In enkele dagen tijd hebben de lege, loze, soms verouderde ruimtes een complete metamorfose ondergaan. Het resultaat? Patiëntenkamers klaar voor gebruik op medisch én technisch gebied. Denk aan netwerken, wifi, medische pc’s, barcode scanners, schermen en telefonie. Met hulp van de afdeling Medische technologie werd ook de beademingsapparatuur, patiëntbewakingsapparatuur en infuuspompen verzorgd. Dit hebben we met zijn allen gedaan onder hoge druk en is iets waar we allemaal nog steeds heel trots op zijn!”

Samenwerken

Paul benadrukt dat in zijn werk eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, resultaatgerichtheid en stressbestendigheid essentieel zijn. “Dit heb ik vooral tijdens de coronatijd geleerd. Een scherp oog voor detail en analytisch vermogen om impact en risico’s in te schatten zijn cruciaal, omdat details een geslaagde 'change' kunnen maken of breken. Daarnaast is een goede samenwerking met de zorg en directies belangrijk. Maar bijvoorbeeld ook met externe partijen, zoals leveranciers en aannemers, wat communicatie en stakeholdermanagement onmisbaar maakt.” 

Ook aan de slag als projectmanager? Het begint met doen!

Bekijk de vacatures