-
Gepubliceerd op 08-03-2021
Het begeleiden van stagiaires is voor oncologieverpleegkundigen René Rook (43) en Sophie Kleinherenbrink (29) onderdeel van hun dagelijks werk. Maar niet eerder was dat een BN'er. Eén ding is zeker: zowel op Richard als op René en Sophie maakte het indruk.
Grote eer
"Zonder twijfel heb ik ja gezegd. Heel tof om ons mooie vak aan Nederland te laten zien", vertelt René. "Zo'n kans krijg je maar één keer", vult Sophie aan. "Ik vond het echt een eer." Een aantal dagen voordat de opnames begonnen sloegen toch de kriebels toe. "Ik heb er een paar keer wakker van gelegen. Best spannend een BN'er met een cameraploeg erbij, dat gebeurt niet iedere dag." Voor René was dat niet anders: "Je bent altijd alert tijdens het werk, maar dat was nu wel in het kwadraat."
“We proberen echt aandacht te geven aan de mens en niet alleen aan de ziekte en de behandeling.”
René, oncologieverpleegkundige
Schot in de roos
Door deze serie krijgen de kijkers een blik in het oncologisch verpleegkundig vak. "Naast alle verpleegtechnische handelingen is de psychosociale zorg een groot onderdeel van ons werk", vertelt René. "We proberen echt aandacht te geven aan de mens en niet alleen aan de ziekte en de behandeling. Je stemt de zorg continu af op hoe de patiënt zich voelt." Dat bleek bij Richard een schot in de roos, geeft Sophie aan: "Van nature voelde hij naadloos aan wanneer hij een grapje kon maken of juist even pas op de plaats moest maken."
Meer dan een lach
Het was zeker niet alleen humor dat Richard meebracht naar Erasmus MC. "Hij is heel nuttig geweest. Ik heb veel avonddiensten met hem gedraaid en dan komt zo'n sterke man goed van pas. Voor het in bed helpen van patiënten draaide hij zijn hand niet om", blikt Sophie terug. Ook René is erg over zijn ondersteuning te spreken: "Hij heeft geholpen met wassen en deed samen met ons de controles bij patiënten." Vooral in de mentale zorg bleek Richard een aanwinst volgens René. "Daar is hij gewoon heel erg sterk in. Dat zag je bijvoorbeeld tijdens de bruiloft bij ons op de afdeling van een terminaal zieke patiënt en haar partner."
“Richard kwam gewoon zijn dienst draaien, ook zonder cameraploeg.”
Sophie, oncologieverpleegkundige
Geknipt voor het vak
De diensten die Richard als stagiair meedraaide maakte diepe indruk op hem. Ook in de toekomst blijft hij zich inzetten voor de afdeling Interne Oncologie. "Typerend vond ik zijn laatste avonddienst", vertelt Sophie. "De tv-opnames waren al afgerond, maar hij kwam gewoon zijn dienst draaien, ook zonder cameraploeg." Misschien heeft Richard zijn roeping gemist heeft René weleens tegen hem gezegd. "Hij heeft het echt in zich."
Verder als collega's
René en Sophie zijn dan ook blij dat Richard hun collega blijft. "Hij blijft bij ons als vrijwilliger. Een mooi compliment dat we hem blijkbaar een fijne stage hebben kunnen geven. Hij is een waardevolle aanvulling op ons team. En wil graag zijn tijd nuttig besteden en een steentje bijdragen voor onze patiënten. Daar zijn we echt trots op!", sluit René af.
Meer weten over het vak van oncologieverpleegkundige?
"De combinatie tussen patiënten met een curatieve en palliatieve behandeling is wat mijn vak zo uitdagend maakt", aldus Sophie. René vult aan: "Als oncologieverpleegkundige zie je meer dan alleen ellende, er zijn ook veel patiënten die we begeleiden op weg naar genezing. Hier kun je zowel verpleegtechnisch als psychosociaal je hart ophalen als verpleegkundige."
Lees verder