Gepubliceerd op 09-05-2018
Wouter de Wilde (27) is klinisch perfusionist bij Erasmus MC. Toen hij in 2015 afstudeerde was hij de jongste perfusionist in Nederland. Het is lastig voor te stellen wat een perfusionist precies doet. Wouter vertelt meer over zijn belangrijke werk.
“In dit specialistisch medisch-technische vak ben je van cruciaal belang voor patiënten met een levensbedreigende aandoening aan hart en/of longen.”
"Tijdens mijn studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kwam ik tot de ontdekking dat laboratoriumwerk minder goed bij me paste. Ik houd van dynamiek en concreet resultaat. Dat miste ik. Toen ik bij het Erasmus MC stage liep trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik een dag mee kon kijken met een perfusionist. Ik had me via internet verdiept in dit vak en het sprak me erg aan. Het bleek een schot in de roos. Ik solliciteerde naar een opleidingsplaats en ben in 2015 afgestudeerd als klinisch perfusionist. Destijds was ik de jongste in Nederland."
"Wat een perfusionist doet is voor mensen vaak lastig voor te stellen. Als ik vertel dat ik de vitale functies van een patiënt overneem als die aan hart en/of longen geopereerd wordt, dan spreekt het vaak wat meer tot de verbeelding. Ik houd de bloedcirculatie en de oxygenatie (zuurstoftransfer) kunstmatig in stand bij patiënten waarvan de functie van het hart tijdelijk wordt stilgelegd om een veelal complexe chirurgische behandeling mogelijk te maken. Dat kunnen zowel volwassen patiënten als de allerkleinsten zijn."
“De chirurg kan hart of longen opereren terwijl ik de vitale functies overneem met een hart-longmachine.”
"Ik vergelijk mijn werk weleens met dat van een piloot. Het begint met veel checks van de apparatuur. Vervolgens zijn er een aantal cruciale stappen tussen het stijgen en landen van een vliegtuig. Dat geldt ook voor mij. Voorafgaand check ik eerst alle benodigde apparatuur en neem ik deel aan de voorbespreking voordat de patiënt in slaap wordt gebracht door de anesthesist. Vervolgens neem ik de circulatie over en houd ik onderwijl verschillende bloedwaarden en andere parameters nauwlettend in de gaten. Zodra de chirurg aangeeft dat de patiënt -zoals wij dat noemen- 'van bypass af kan' zorg ik dat het hart de juiste vullingsdrukken heeft en zorgt de anesthesist voor de goede beademingsinstellingen. De chirurg kan daarna de hart-longmachine ontkoppelen waardoor de patiënt z’n eigen circulatie en oxygenatie weer overneemt."
"Daarnaast werk ik met patiënten op de Intensive Care als zij ondersteuning nodig hebben bij de bloedcirculatie en/of ademhaling met een ECMO systeem. Een ECMO is een kleine handzame variant van de hart-longmachine met als doel een langere hart- en/of longondersteuning. Ook ben ik als perfusionist betrokken bij hart- en longtransplantaties. Niet alleen tijdens de transplantatie zelf, maar ook daar voorafgaand aan. Door het verbeteren van de kwaliteit van bijvoorbeeld longen die getransplanteerd worden. Dat doen we door zogeheten 'warme perfusie' toe te passen.
Als klinisch perfusionisten zijn we onderdeel van het team dat zowel volwassen patiënten als de allerkleinsten behandeld. Het Erasmus MC is een van de weinige centra in Nederland dat hartoperaties uitvoert bij baby’s en kinderen. Harttransplantaties bij kinderen worden alleen in het Erasmus MC en in het UMCG uitgevoerd. Patiëntjes uit heel Nederland komen dan ook voor behandeling naar ons toe."
“Bij Erasmus MC bieden we de meest diverse en complexe zorg aan wat betreft thoraxchirurgie in Nederland.”
"In mijn werk komen de termen 'leven' en 'dood' dichtbij. Je redt soms letterlijk het leven van een patiënt of draagt direct bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dat geeft veel voldoening. Daartegenover staat dat het niet altijd goed afloopt. Op zulke momenten heb je steun van je team."
"Ik houd van de dynamiek in mijn vak. Onder alle omstandigheden adequaat handelen en het beste uit mezelf halen. Het vraagt nauwkeurigheid, goede communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid. Daarom is het opzoeken van ontspanning belangrijk.
Samen met mijn vrouw Leanne reis ik graag de wereld over. Mijn mooiste herinnering tot nu toe is snorkelen tussen twee gigantische walvissen in Australië. Daarnaast zwem ik graag en trap ik wekelijks een balletje met mijn zaalvoetbalteam. Als ik geen bereikbaarheidsdienst draai -dan moet ik binnen 30 minuten in het ziekenhuis zijn- kom ik graag vanuit mijn woonplaats Ouderkerk aan den IJssel met de fiets naar het werk. Ik heb pas een elektrische scooter gekocht zodat ik ook tijdens bereikbaarheidsdiensten in een mum van tijd in het ziekenhuis ben en ondertussen van de buitenlucht kan genieten."
Wil jij ook aan de slag als klinisch perfusionist in het Erasmus MC? Bekijk onze vacature van aspirant klinisch perfusionist en ontdek dit mooie leer-werktraject!
Naar vacature