Gepubliceerd op 23-10-2018
Peter Roedoe (56) is verpleegkundig teamleider op de Spoedeisende Hulp van Erasmus MC. Van ernstige trauma’s tot een reanimatie bij een kind, het werk van een SEH-verpleegkundige is heftig. Peter vertelt waarom hij voor de Spoedeisende Hulp koos.
Peter is naar eigen zeggen gelijk besmet geraakt met het Erasmus MC-virus. Hij begon ooit als voedingsadviseur, maar kwam er snel achter dat hij de zorg in wilde. Na zijn opleiding en een jaar werkervaring groeide Peter door tot IC-verpleegkundige: “Die acute zorg vond ik altijd al heel interessant. Patiënten zijn enorm kwetsbaar, je kunt daar zoveel in betekenen. Na 10 jaar wilde ik graag door naar de volgende uitdaging in de acute zorg: de Spoedeisende Hulp.”
“Ik leid nu een enorm gemotiveerd, jong team van SEH-verpleegkundigen, maar ik werk ook mee op de vloer. Zo houd je als teamleider de feeling met het vak en sta je dicht bij je mensen. Dat is fijn. Samen willen we een goed product neerzetten. De SEH is de enige afdeling die te zien is op de bewegwijzering in en om de stad. Dat laat zien hoe belangrijk we zijn. Zeker als academisch ziekenhuis. Alle bijzondere en complexe gevallen worden door het Mobiel Medisch Team en de ambulance naar ons gebracht. Dat geeft je een grote verantwoordelijkheid in die acute zorgketen. We kunnen hier heel veel.”
“De SEH is de enige afdeling die te zien is op de bewegwijzering in en om de stad. Dat laat zien hoe belangrijk we zijn.”
“Als SEH-verpleegkundige moet je sterk in je schoenen staan,“ vertelt Peter. “Je ziet heel veel, van jong tot oud. Met onze patiënten is echt iets ernstigs aan de hand. Daarom is het gouden uur voor ons extra cruciaal. Binnen dat uur moet de patiënt in kaart gebracht en gestabiliseerd zijn. Daarna wordt de kans op goede afloop steeds kleiner. Omdat wij de meest complexe situaties en heftige trauma’s krijgen, is dat vaak een uitdaging. Maar het geeft zoveel adrenaline als je sirenes of de traumahelikopter aan hoort komen en we met z’n allen klaar staan om die patiënt op te vangen en te helpen. Iedereen heeft hierin z’n eigen rol: wat is er gebeurd en wat gaan we doen.”
Helaas loopt het niet altijd goed af. Ook dat hoort erbij op de Spoedeisende Hulp: “Het is heftig. Daarom hebben we ook peersupport in het leven geroepen om elkaar te ondersteunen na ernstige incidenten. Je moet het een plek kunnen geven. Maar je bent allemaal mens en je mag echt wel even verdrietig zijn. Nu ik zelf een dochter heb, komen incidenten met kinderen bijvoorbeeld heftiger binnen. Ik kan me zo goed verplaatsen in de onmacht die ouders voelen. Dat is soms moeilijk, maar je moet er wel tegen kunnen.”
Volgens Peter is het ontwikkelen van een sterke klinische blik één van de belangrijkste eigenschappen van een goede SEH-verpleegkundige: “Je moet goed kunnen observeren. Wat is er aan de hand, loopt een patiënt vreemd, ademt hij anders? Als je op de triage staat, moet jij de urgentie aan kunnen geven. Dan helpt het als je al wat meer ervaring hebt opgedaan in de acute zorg. Ook moet je durven ingrijpen op acute momenten. Alles wat je doet is goed, want je handelt uit kennis en ervaring. Je hebt een grote verantwoordelijkheid, maar juist dat maakt het een prachtig vak.”
De Spoedeisende Hulp biedt niet alleen aan SEH-verpleegkundigen carrièrekansen. Begin 2019 wordt de SEH uitgebreid met een Acuut Kort Verblijf-unit. Een zelfstandige verpleegafdeling met 10 high-care bedden waar high-care verpleegkundigen voor de patiënten klaar staan: "Hier komen patiënten die na een bezoek aan de SEH wachten op een opname of behandeling. Vaak worden de vitale functies bewaakt en moet de patiënt goed geobserveerd worden. Voor high-care verpleegkundigen kan dit een mooie kans zijn als opstap naar bijvoorbeeld de IC of SEH."
Ben jij SEH-verpleegkundige en wil je werken in een academische setting waar je verzekerd bent van adrenaline? Kom eens langs voor een kopje koffie en stel al je vragen aan één van onze collega's. We ontmoeten je graag!
Ontdek jouw mogelijkheden?