-
Gepubliceerd op 31-05-2019
Lotte Dikkerboom (29) begeleidt als praktijkopleider anesthesiemedewerkers in opleiding en staat daarnaast zelf ook nog twee dagen per week op de OK als anesthesiemedewerker. Een jaar na haar eigen diplomering solliciteerde ze al naar de functie van praktijkopleider. Zoals ze het zelf zegt: "Ik waagde de gok."
Snelle carrière
Al een jaar na haar eigen diplomering als anesthesiemedewerker solliciteerde Lotte naar de functie van praktijkopleider. "Er kwam een plekje vrij in het team. Ik heb de gok gewaagd en gesolliciteerd. Mijn ouders zijn beiden leraar en vroeger riep ik altijd dat ik ook juf wilde worden. Toen deze plek vrij kwam was het voor mij de ideale combinatie om mijn mooie werk als anesthesiemedewerker te kunnen combineren met het opleiden en begeleiden van studenten. Ik sta twee dagen in de week zelf op de operatiekamer en de andere twee dagen werk ik als praktijkopleider."
“Ik vond het fantastisch. Het voelde als een kind in een snoepwinkel.”
Dé plek gevonden
In 2013 startte ze met haar eigen opleiding tot anesthesiemedewerker. "Ik wist na de havo niet goed waarin ik me wilde gaan ontwikkelen. Koos voor een studie maatschappelijke dienstverlening, maar had nooit het gevoel dat dit ik hierin helemaal op mijn plek was. Een vriendin van mijn moeder begon over het vak van anesthesiemedewerker. Ik kende het eigenlijk niet goed, maar ben me erin gaan verdiepen. Het technische van het vak en het werken met mensen sprak me meteen aan. Tijdens mijn sollicitatieprocedure liep ik een dag mee op de OK. Ik vond het fantastisch. Het voelde als een kind in een snoepwinkel. Ik was er gewoon geëmotioneerd door, eindelijk had ik dé plek gevonden die bij me past."
Stapsgewijs groeien
Tijdens de 3-jarige opleiding begeleidt Lotte haar studenten naar diplomering. "De opleiding bestaat uit zes fases van elk een half jaar. De complexiteit wordt steeds verder opgebouwd. Stapsgewijs groei je in het vak. Zo help je in het begin van de opleiding met het klaarzetten van alle benodigde spullen en ondersteun je het anesthesieteam. In latere fases werk je steeds zelfstandiger en draai je mee tijdens diensten. Het opdoen van ervaring op de operatiekamers is een groot onderdeel van de opleiding. In de praktijk leer je het beste hoe je een patiënt in korte tijd op zijn gemak stelt en de vitale functies monitort en daarop anticipeert. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het proces en het behalen van alle leerdoelen, maar kan op mij rekenen in de begeleiding daarvan samen met andere praktijkopleiders, mentoren en werkbegeleiders."
Die ene patiënt
Het werken op de OK kan heftig zijn. Helaas heeft niet iedere operatie een goede afloop. "Je leert gedurende de opleiding hoe je hiermee om moet gaan en hebt altijd steun aan je team. Door mijn eigen ervaringen kan ik studenten hier ook goed in begeleiden. Zo vergeet ik nooit mijn eerste reanimatie of die ene jonge patiënt met wie ik een klik had en lang mee kletste voordat ze geopereerd werd. Zij heeft het niet gered en is tijdens de operatie overleden. Dat maakt indruk op je."
“Met dezelfde glimlach die ik toen had stap ik nog iedere dag het OK-complex binnen.”
Trots gevoel
"Als praktijkopleider zie ik mijn studenten echt groeien in hun vak. Dat is zo mooi om te zien. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is als mijn studenten een vertrouwensband met mij ervaren. En natuurlijk dat ze afstuderen als volwaardige anesthesiemedewerkers en ik hen het diploma mag overhandigen. Ik kan me mijn eigen diplomering nog goed herinneren. Als afstudeeropdracht organiseerde ik een symposium. Daar waren mijn ouders en vrienden ook bij. Het was zo'n ontlading om mijn diploma daar te ontvangen en hen zo trots op mij te zien. En dat was ik zeker ook op mezelf. Met dezelfde glimlach die ik toen had stap ik nog iedere dag het OK-complex binnen."
Is een toekomst als anesthesiemedewerker iets voor jou?
Als anesthesiemedewerker zorg je er, samen met de anesthesioloog, voor dat een patiënt zo comfortabel mogelijk de operatie ondergaat. Zonder pijn en met zo min mogelijk gezondheidsrisico’s. Je stelt de patiënt gerust, bewaakt hem gedurende de ingreep en zorgt dat hij weer goed uit narcose komt. Ontdek meer over jouw mogelijkheden.
Lees verder