Gepubliceerd op 13-11-2019
Bertil Dekkers (48) is radiodiagnostisch laborant bij Erasmus MC. Hij zit al bijna 30 jaar in het vak en vertelt met veel passie over zijn werk.
Bertil werkte 25 jaar in hetzelfde ziekenhuis, maar het Erasmus MC lonkte. “Dit is één van de grootste Radiologie afdelingen van het land. Er is zo’n grote diversiteit aan onderzoeken en de complexiteit van die onderzoeken is ook groter. Denk aan de trauma’s die binnenkomen of de prematuren die in een speciale couveuse de MRI in gaan. Dat zie je ergens anders niet.”
Inmiddels heeft Bertil al veel specialisaties op zijn naam staan, zoals CT en Interventie. Alleen MRI ontbrak nog op zijn lijstje: “Ook dit deel van het vak wilde ik oppakken. Het is namelijk een andere tak van sport en complexer dan andere onderzoeken. Je werkt op de Radiologie voornamelijk met röntgenstraling, maar MRI maakt gebruik van een magneetveld met radiofrequente golven.”
“Ik moet patiënten van tevoren goed screenen zodat ze veilig de MRI ingaan.”
“Een MRI onderzoek is ongevaarlijk voor het menselijk lichaam, maar je moet wel continu bedacht zijn op de veiligheid”, vertelt Bertil. “Zoals de meeste mensen weten, mag je er niet in met metaal, bijvoorbeeld een ICD of pacemaker. Mijn taak als radiodiagnostisch laborant is dan om alle patiënten van tevoren goed te screenen, zodat ze veilig de MRI ingaan.”
Daarnaast is uitleggen en geruststellen een groot deel van Bertil’s werk: “Hoe rustiger mensen de MRI in gaan, hoe beter het onderzoek. We hebben nu op de nieuwe afdeling mooie ruime kamers met een wolkenplafond en MRI scanners met een wijdere tunnel. Dat geeft patiënten wat meer rust. Bij kinderen is het een grotere uitdaging, die vinden het heel spannend. Als ze na het onderzoek met een grote glimlach weggaan, heb ik mijn werk goed gedaan.”
“Trots dat ik mag bijdragen aan diagnostiek zodat de dokter de juiste diagnose kan stellen.”
“Het mooist aan mijn werk vind ik dat je mensen vanuit alle lagen van de bevolking kunt helpen in hun ziekteproces. Ze hebben allemaal een eigen verhaal en dat is soms heel aangrijpend. Maar ik ben er trots op dat ik mag bijdragen aan diagnostiek, zodat de dokter de juiste diagnose kan stellen en de behandeling kan starten.”
“Wat ik ook mooi vind aan mijn vakgebied is de voortdurende ontwikkeling. Er komen steeds nieuwe innovaties waardoor de kwaliteit van de MRI-beelden verder toeneemt.” Volgens Bertil zit je als radiodiagnostisch laborant in het Erasmus MC dicht op de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied: “Ook daar draag je aan bij.”
Ben jij radiodiagnostisch laborant en wil je graag werken in een innovatie omgeving? Ontdek jouw mogelijkheden!
Naar de vacature