Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 01-05-2018

Nathalie (25) is radiotherapeutisch laborant op de afdeling Radiotherapie van Erasmus MC. Een verantwoordelijke functie waarbij zowel de patiënt als innovatieve bestralingstechnieken centraal staan.

Nathalie, radiotherapeutisch laborant

Werk en studie combineren

“Als radiotherapeutisch laborant begeleid ik patiënten die naar het Erasmus MC komen voor bestraling. We brengen eerst het te bestralen gebied nauwkeurig in beeld met behulp van een CT-scan en vervolgens stellen we samen met de radiotherapeut het bestralingsplan vast. We behandelen zo’n 30 tot 40 patiënten per toestel per dag. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Ik bereid hen voor, zorg dat ze op de juiste manier op de behandeltafel liggen en voer de bestraling uit samen met mijn collega-laboranten.”

Nathalie begon 3,5 jaar geleden aan het driejarig opleidingstraject tot radiotherapeutisch laborant. Een leerzaam traject waarin je werk en studie combineert: “Je moet voor deze baan technisch inzicht hebben, nauwkeurig zijn en je moet goed kunnen samenwerken. Het leuke aan deze opleiding is dat je niet alleen maar aan het leren bent, maar dat je dat direct in de praktijk kunt brengen. Sommige studenten hebben net hun Havo of Vwo-diploma. Het is best een verantwoordelijke baan voor iemand die net van de middelbare school komt, maar daar groei je in mee. Je wordt natuurlijk heel goed begeleid. Hoe verder je komt in je opleiding, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt.”

“We behandelen in Erasmus MC veel verschillende patiënten met veelal complexe ziektebeelden. We maken gebruik van de nieuwste technieken zoals de Plan of the day techniek waarbij we kijken naar de blaasvulling op die dag en op basis daarvan het bestralingsplan voor die dag bepalen. En natuurlijk de cyberknife versnellers met robotarm waarmee je tumoren kunt volgen en veel nauwkeuriger kunt bestralen.”

 

“Het is best een verantwoordelijke baan voor iemand die net van de middelbare school komt.”

Band opbouwen

“Het patiëntencontact is heel intensief. Je ziet patiënten meerdere weken achter elkaar, iedere dag waardoor je echt een band opbouwt. Je ziet wanneer het niet zo goed gaat, hoort de klachten aan en maakt de inschatting of een patiënt doorgestuurd moet worden naar de radiotherapeut. Het is heel mooi om te zien hoe dankbaar patiënten zijn. Soms krijgen we na de behandeling nog een kaartje of iets lekkers. Daarom kan het best lastig zijn dat je niet weet welke patiënten uiteindelijk wel genezen en welke patiënten niet. Maar dat moet je kunnen loslaten.”

Doorgroeien tot senior laborant

“Ik wil graag doorgroeien tot senior laborant. Ook wil ik mee gaan werken op de palliatie poli. Dat is een multidisciplinair samenwerkingsverband waarin de behandelend arts, laborant en verpleegkundige gezamenlijk een behandelplan maken zodat palliatieve patiënten zo snel mogelijk bestraald kunnen worden om de pijnklachten snel te verminderen. Dat lijkt me ontzettend mooi werk.”

“Je ziet patiënten meerdere weken achter elkaar, iedere dag waardoor je echt een band opbouwt.”