-
Gepubliceerd op 15-09-2020
Net als vele andere collega’s bleef ook verpleegkundige Cagla Nalbantoglu (24) na haar stage hangen op de afdeling Longgeneeskunde. Waarom? “Het team, de specialistische zorg en de ontwikkelkansen, ik wilde gewoon niet meer weg.”
Positief verrast
“Om eerlijk te zijn stond ik niet direct te springen toen ik voor mijn stage werd ingedeeld op de Longgeneeskunde”, vertelt Cagla. “Een longafdeling is niet gelijk het eerste waar je aan denkt. Bovendien wilde ik graag richting de oncologie. Maar ik werd op mijn eerste dag gelijk positief verrast door de veelzijdigheid in ziektebeelden en patiënten. Ook de oncologie, wat ik zo graag wilde, kwam erin terug. Ik heb hier echt gevonden wat ik zocht.”
Verder specialiseren
Dus bleef Cagla hangen op de Longgeneeskunde. “Ik had het zo leuk met al mijn collega’s en ik kreeg de kans om me verder te specialiseren.” Die kans greep de ambitieuze Cagla met beide handen aan. “Ik ben bijna klaar met mijn opleiding tot oncologieverpleegkundige. Dat blijft toch het meest uitdagend en interessant voor mij. Leuk om mezelf daar verder in te kunnen ontwikkelen.”
Andere fase
“Longoncologie vraagt om een andere manier van zorgen”, gaat Cagla verder. “Het ziektebeeld uit zich bij iedere patiënt anders. De ene keer is het wel te behandelen, maar vaak helaas niet. Dan kom je in een andere fase terecht. Ik vind het heel mooi om juist in die fase veel te kunnen betekenen voor patiënten én hun naasten. Hoe kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren, wat zijn hun behoeftes? Patiënten zijn vaak erg ziek, dus dat vraagt palliatieve zorg op het hoogste niveau. Dat moet je liggen.”
“Sommige patiënten zeggen ook weleens dat de dag van hun transplantatie hun tweede verjaardag is.”
Groot contrast
Het contrast kan bijna niet groter als Cagla vertelt over de longtransplantaties die op de afdeling plaatsvinden. “Dat is weer het andere uiterste. Patiënten komen heel ziek binnen en beginnen na hun transplantatie aan een tweede leven. Sommige patiënten zeggen ook weleens dat de dag van hun transplantatie hun tweede verjaardag is. Het voelt echt als een nieuw begin.”
Nieuw leven
“De zorg na de transplantatie is heel intensief, ook voor ons als verpleegkundigen. Het is vaak lastig voor patiënten om uit hun oude ademhalingspatroon te komen. Ze zijn altijd benauwd geweest en hebben een andere manier van ademen ontwikkeld. Ze moeten weer een nieuwe manier van leven aanleren. Wij begeleiden hen in dat hele proces, heel bijzonder om dat mee te maken.”
Geen standaard longafdeling
Als je je wilt verdiepen in specialistische longgeneeskunde, ben je bij Erasmus MC aan het juiste adres volgens Cagla. “Wij zijn geen standaard longafdeling, hier zie je longaandoeningen die je ergens anders niet ziet. Dat houdt je scherp, je blijft nieuwe dingen zien. Het prikkelt mij om altijd vooruit te blijven denken.”
ABC heb je al
Werken op de Longgeneeskunde heeft nog een voordeel. “Het is een mooie springplank richting bijvoorbeeld de IC of SEH als je graag de acute zorg in wil. Ademhalingsproblemen en lage saturaties zijn ons niet vreemd. Zo ben je al bekend met de ACBDE-methode, omdat het eerste deel (Air, Breathing & Circulation) het grootste deel van je werk is hier. Heel waardevol.”
We doen het samen
“Maar voorlopig blijf ik nog lekker hier hoor”, zegt Cagla. “Elke dag is weer een nieuwe uitdaging en ik ben trots op het team waar ik onderdeel van ben. Samen maken we het zo comfortabel en fijn mogelijk voor de longpatiënt. Dat is toch het mooiste wat er is?”
Word onderdeel van ons team!
Wil jij je kennis uitbreiden en een brede basis leggen voor je verdere carrière? Word dan verpleegkundige op de afdeling Longgeneeskunde en de COVID-19 afdeling!
Lees meer