Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-01-2019

Hugo Rietveld (25) is verpleegkundige bij de zorgkern Gastro-enterologie en oncologie bij Erasmus MC. Hij wilde eigenlijk soldaat worden, maar is uiteindelijk de verpleging ingegaan. Hij vertelt waarom.

Hugo, verpleegkundige

Van soldaat naar verpleegkundige

Hugo wilde vroeger altijd soldaat worden. Hij volgde een opleiding bij Defensie en liep stage bij de mariniers. Na een reis door Australië wist hij niet zo goed wat hij wilde: “Mijn moeder zei: ‘Waarom ga je de zorg niet in? We kunnen wel wat mannen gebruiken.’ In eerste instantie vond ik verpleegkundige een beetje een ‘soft’ beroep, vergeleken met mijn oude baan dan. Maar na wat vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis, was ik helemaal verkocht. Het is echt mijn ding.”

Grote operaties

Hugo startte in zijn derde jaar van de opleiding Verpleegkunde op de Heelkunde bij Erasmus MC: “Ik vond de chirurgische kant van heelkunde heel interessant, dus ik wilde daarin verder. Nu ben ik afgestudeerd en werk ik sinds september bij de zorgkern Gastro-enterologie en oncologie. Dat bevalt heel goed. Van grote buik- en slokdarmoperaties tot oncologische behandelingen. De ziektebeelden en behandelingen zijn heel divers.”

“Het is mooi om iets goeds te doen voor een ander. Daar doe ik het voor.”

Ondersteunen en helpen

“Er is best veel aan de hand met onze patiënten. Ze ondergaan vaak ingrijpende operaties”, legt Hugo uit. "Soms is een patiënt volledig afhankelijk van ons na zo’n operatie. Dat is moeilijk voor hen en daarin moet je ze ondersteunen. Dan kun je zoveel betekenen. Ik doe dit werk echt om iemand te kunnen helpen. Het is fijn als je diegene steeds meer ziet opknappen. Ik blijf het bijzonder vinden om te zien dat mensen hier bijvoorbeeld met kanker binnenkomen en in de meeste gevallen zonder kanker naar buiten gaan.”

Iets goeds doen voor een ander

“Patiënten verblijven hier vaak vrij lang. Dan bouw je een band op. Laatst lag er een meneer die een slokdarmresectie had ondergaan. Hij had last van naadlekkage en had heel veel pijn. Hij zat er helemaal doorheen. Ik heb een tijd naast hem gezeten om hem gerust te stellen en te steunen. Toen hij later naar huis mocht kreeg ik nog een kaartje om me te bedanken. Het is mooi om iets goeds te doen voor een ander. Daar doe ik het voor.”

Acute situaties

Het kan op de afdeling zo omslaan in een acute situatie, vertelt Hugo: “Ik krijg dan zo’n adrenalinekick om iemand weer stabiel te krijgen. Als verpleegkundige ben jij vaak de eerste die een mogelijke acute situaties constateert en moet voorkomen. Bijvoorbeeld als een patiënt afwijkende waarden of een extreem hoge temperatuur heeft. Dan moet je direct actie ondernemen. Het is mooi om daaraan bij te kunnen dragen.”

“Als verpleegkundige ben jij vaak de eerste die een mogelijke acute situaties constateert en moet voorkomen.”

Kennis overdragen

“Je leert echt veel. Artsen geven bijvoorbeeld regelmatig klinische lessen en geven tijdens de visite uitleg over ziektebeelden. Maar we mogen ook wel eens mee met een operatie. Dat is heel bijzonder. Ik was laatst mee met een slokdarmoperatie en nu kan ik veel beter aan de patiënt uitleggen wat hem te wachten staat.”

Trots

“Als ze het ergens anders niet meer weten, worden patiënten met complexe casussen doorgestuurd naar ons. Dat geeft toch wel aan wat we hier allemaal doen. Ik ben echt trots dat ik hier werk. Het Erasmus MC steekt overal, letterlijk en figuurlijk, bovenuit. Als ik in de stad fiets, is het Erasmus MC het eerste wat ik zie. Ik wil hier voorlopig echt niet weg. Ik heb nog genoeg dromen om hier te verwezenlijken."

Word onderdeel van ons team!

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Hugo en wil je ook aan de slag bij de zorgkern Gastro-enterologie en oncologie? Ontdek jouw mogelijkheden!

Naar de vacature