-
Gepubliceerd op 05-08-2020
Toen verpleegkundige Ricardo de Borst (22) gevraagd werd om bij te springen op de COVID-19 afdeling, twijfelde hij geen moment. “Ik kon echt iets bijdragen in die crisis en mijn eigen kennis en ervaring verder uitbreiden.” Hij vertelt er meer over.
Topsport in de zorg
Ricardo koos tijdens zijn studie voor een BBL-traject in het Erasmus MC: “Ik wilde heel graag bij zo’n vooruitstrevend ziekenhuis werken. Werken in het Erasmus MC is eigenlijk net als topsport, maar dan in de zorg. Dat past goed bij mijn ambities.” Na zijn stages bleef hij hangen op de afdeling Longgeneeskunde. “In eerste instantie wilde ik helemaal geen stage lopen op deze afdeling, omdat ik best wel veel vooroordelen had. Veel sputum, steeds dezelfde patiëntencategorie. Maar ik had het helemaal mis.”
Dubbele longtransplantatie
“Je hebt hier zoveel verschillende ziektebeelden”, gaat hij verder. “Van jonge patiënten met Cystic Fibrosis die je vaker terugziet tot hele zieke patiënten die een dubbele longtransplantatie ondergaan en daarvan moeten herstellen. Het is ook een goede combinatie tussen het chirurgische deel en het interne deel van het verpleegkundige vakgebied. Echt heel divers.”
“Werken in het Erasmus MC is eigenlijk net als topsport, maar dan in de zorg.”
Groot contrast
Het contrast tussen de patiëntencategorie is groot, vertelt Ricardo: “Juist dat spreekt me aan. In de ene kamer ben je bij een slecht nieuws gesprek van een oncologiepatiënt, waarbij het psychosociale deel heel belangrijk is. En in de andere kamer heeft iemand net twee nieuwe longen gekregen en werk je samen met de patiënt aan het herstel.”
Kennis uitbreiden en overdragen
Inmiddels is ook de COVID-19 afdeling structureel onderdeel van de Longgeneeskunde. Iets waar Ricardo nog steeds veel uitdaging uithaalt. “Ik twijfelde geen moment toen de vraag kwam om bij te springen op de COVID-19 afdeling. Een mooie kans om mijn ervaring en kennis rondom longpatiënten uit te breiden én over te dragen op andere collega’s. Wij hebben als longverpleegkundigen natuurlijk al veel kennis over complexe longziekten en bepaalde vormen van beademing. Het was af en toe heel pittig, maar we hebben ook wel heel veel voor elkaar gekregen.”
“Je hebt als verpleegkundige Longgeneeskunde een grote rol in de zorg rondom COVID-19 patiënten.”
Onderliggend lijden
Onze COVID-19 afdeling is niet zomaar een afdeling, het is eigenlijk een COVID+ afdeling, zegt Ricardo. “Wij ondersteunen patiënten met non-invasieve beademing door middel van de Optiflow, die veel zuurstof en een hoge druk geeft. Patiënten die hier liggen, zouden ergens anders op de IC liggen.” Ook hebben ze vaak onderliggend lijden. “Dat maakt het ook wel extra uitdagend. Denk aan traumapatiënten of patiënten met een hematologisch ziektebeeld. Ook in die ziektebeelden moet je je verdiepen om hen goed te behandelen. Mijn kennis wordt steeds meer uitgebreid, echt heel leuk.”
Meer vertrouwen
“Het mooie is dat je hele korte lijnen hebt met artsen en er echt goed geluisterd wordt naar je expertise. Jouw signalering en klinische blik is toch het belangrijkst. Dat geeft je zelfvertrouwen ook echt een boost. Je hebt als verpleegkundige Longgeneeskunde toch een grote rol in de zorg rondom deze patiëntencategorie, maar dat vertrouwen krijg je ook. Soms stonden we aan bed klinische lessen te geven aan nieuwe collega’s op de vloer. Dat maak je normaal nooit mee.”
Mooie opstap
“De combinatie tussen longpatiënten en COVID-19 patiënten is heel mooi. Er is genoeg afwisseling en je kunt echt ergens aan bijdragen. Daarnaast kun je je eigen kennis verrijken en veel ervaring opdoen met respiratoire patiënten. Een mooie opstap naar bijvoorbeeld een IC. Dus ik zeg, word vooral onderdeel van ons team!”, sluit Ricardo af.
Word onderdeel van ons team!
Wil jij je kennis uitbreiden en een brede basis leggen voor je verdere carrière? Word dan verpleegkundige op de afdeling Longgeneeskunde en de COVID-19 afdeling!
Lees meer