Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 22-10-2020

Niertransplantaties en complexe vaatchirurgie, de hoofdingrediënten van de zorgkern Nier- en Vaatziekten. In gesprek met verpleegkundigen Myrthe, Jacoline en Marjolein vertellen ze meer over deze bijzondere afdeling en waarom zij hiervoor gekozen hebben.

nier en vaatziekten
Jacoline (links), Marjolein (midden) en Myrthe (rechts)

Meer uitdaging

Myrthe (26), Jacoline (25) en Marjolein (25) hebben alle drie hetzelfde met elkaar gemeen. Ze waren al bekend met één van de twee specialismen en wilden graag meer uitdaging. Zo gezegd, zo gedaan.

Geen logische combinatie

Nier- en vaatziekten zijn op het eerste gezicht niet direct een logische combinatie. Toch maakt dat het werk heel leuk, vertelt Myrthe. “Je hebt zowel een intern als snijdend specialisme. Daardoor houd je je kennis up-to-date op beide vlakken.”

“Je hebt zowel een intern als snijdend specialisme. Zo blijf je up-to-date op beide vlakken.”

Myrthe, Verpleegkundige Nier- en Vaatziekten

Snijdend & intern

“Sommige patiënten vallen eerst onder een snijdend specialisme en worden daarna intern”, gaat Jacoline verder. “Bijvoorbeeld bij een niertransplantatie. Tijdens de opname wordt deze patiënt gezien door zowel de chirurg als de nefroloog. Na de opname wordt de patiënt verder behandeld door de nefroloog. Heel leuk om samen te werken met al die verschillende specialisten.”

Complexe vaatchirurgie

“Sowieso is het hier heel divers,” reageert Marjolein. “Al die verschillende ziektebeelden. Niet alleen de niertransplantaties, maar ook complexe vaatchirurgie, aneurysma’s en amputaties. Patiënten die een ingrijpende vaatchirurgische operatie hebben ondergaan komen vaak weer terug bij ons op de afdeling. Heel erg leerzaam. Ook zorgen we voor patiënten met alteplase, een vrij complexe behandeling waarbij we elke 30 minuten de vitale functies moeten checken vanwege het risico op een bloeding. Je moet dus heel alert zijn.”

Groot contrast

“Je krijgt daardoor best een groot contrast”, vertelt Myrthe. “In de ene kamer ligt iemand die een nieuwe nier gekregen heeft en een kamer verder is zojuist een been geamputeerd als gevolg van diabetes. Dat is soms even schakelen.”

“Een niertransplantatie is zo'n bijzonder proces.”

Jacoline, Verpleegkundige Nier- en Vaatziekten

Nieuw mens

De drie verpleegkundigen zijn het over één ding eens, het meest bijzondere aan hun afdeling blijven toch wel de niertransplantaties. “Dat is zo’n bijzonder proces”, zegt Jacoline. “Patiënten komen heel vermoeid binnen, zonder energie, hebben vaak last van koude handen en voeten. Na de transplantatie voelen de meesten zich een heel nieuw mens. Ze hebben weer warme handen en voeten, mogen weer meer drinken, knappen snel weer op en zien de toekomst weer vol goede moed tegemoet. Maar ze moeten ook leren leven met de gevolgen van de transplantatie, zoals de afstotingsmedicatie, een bepaald dieet en een verminderde afweer door hun medicatie. Dat is zeker in deze coronatijd erg spannend. Daar proberen we hen zo goed mogelijk in te begeleiden.”

Antistoffen zuiveren

Soms krijgt een patiënt een uitgebreide voorbehandeling, vertelt Marjolein. “Bijvoorbeeld met behulp van plasmaferese. Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat de antistoffen uit het bloed gefilterd kunnen worden. Zo kunnen sommige patiënten toch een transplantatie ondergaan."

“We zien niet alleen niertransplantaties, maar ook complexe vaatchirurgie, aneurysma’s en amputaties.”

Marjolein, Verpleegkundige Nier- en Vaatziekten

Band tussen patiënt en donor

“Het blijft bijzonder om daar onderdeel van te mogen zijn. De nier van een overleden donor nemen wij als verpleegkundigen aan op de afdeling. Vervolgens wordt de nier opgehaald door de chirurg voor de operatie. Voor patiënten erg spannend, omdat het telefoontje dat er een nier beschikbaar is vaak erg onverwacht komt”, vertelt Myrthe.

“Bij een levende donor is het dan weer heel mooi om de band tussen de donor en patiënt te zien. De donor heeft zoiets speciaals voor iemand over. Voor beiden heel intensief en emotioneel”, zegt Jacoline.

Unieke afdeling

Kortom, de Zorgkern Nier-/Vaatziekten is een unieke afdeling met veel uitdagingen en afwisseling. “Het is echt heel leuk. We krijgen bijna iedere dag klinische lessen van vaatchirurgen, nefrologen, etc. Genoeg ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen dus”, eindigen Myrthe, Jacoline en Marjolein.

Word onderdeel van ons team!

Ben jij verpleegkundige en lijkt de zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie jou interessant? Loop een dagje mee! 

Ontdek jouw mogelijkheden!