-
Gepubliceerd op 28-04-2022
Canules op de Hoofd-Hals Oncologie
“Tijdens mijn stage in een ander ziekenhuis kreeg ik een KNO-patiënt met een ballon in de neus. Tegen neusbloedingen, vertelde ze. Ik dacht toen ‘wat moét ik hiermee?’ Zo zie je maar waar het leven je kan leiden.” Lacht Janno 'Inmiddels ben ik al even werkzaam op de Hoofd-hals kliniek waar we veel KNO patiënten zien.'
Rotterdamse mentaliteit
“De Rotterdamse mentaliteit zie je terug in de patiënten. De Rotterdamse patiëntengroep die we hier behandelen is lekker direct. Dat kan ik op mijn beurt dan ook zijn naar hen. Dat geeft een leuke klik en dynamiek in de zorgverlening. Een oncologieafdeling kan best zwaar zijn. Gelukkig worden onze patiënten veelal curatief behandeld en gaan zij in veel gevallen opgeknapt naar huis. Dat maakt het dat we een grapje en humor in de zorg kunnen houden.”
Voordeeltje uit onderwijs
“Voorheen werkte ik als onderwijsassistent. Stiekem komt dat nog best goed te pas in mijn werk als verpleegkundige. We zien hier veel patiënten die mutilerende operaties ondergaan. Dat kan even schikken zijn voor een kind of partner. Het is belangrijk om ze hier op voor te bereiden en instructies te geven over de wondzorg of canulezorg. Aan de andere kant valt de ADL zorg hier op de Hoofd-Hals kliniek mee. Patiënten worden aan hun hals geopereerd en kunnen dus vaak nog prima zelf lopen en zich wassen. De nadruk ligt hier veel meer op de verpleegtechnische handelingen.”
Canuleteam
Naast zijn dagelijkse werk op de kliniek, vormt Janno samen met 5 andere collega’s het Canuleteam van het Erasmus MC. “Wij geven verpleegkundigen binnen het hele ziekenhuis advies en begeleiding over canulezorg. Het leuke is dat ik hier op de Hoofd-Hals kliniek de oncologische patiënten zie. En met het canule team zie ik juist hele andere soort patiënten en kom ik op hele andere plekken binnen het ziekenhuis. We zien bijvoorbeeld patiënten met Neurologische aandoeningen of brengen een bezoekje aan de longafdeling. Variatie genoeg dus!
“De artsen hier zorgen voor openheid en laten kritische vragen ook toe.”
Arts als sparringpartner
Samenwerken is belangrijk in de zorg. Dat gaat gelukkig meer dan goed, volgens Janno. “De KNO artsen en kaakchirurgen zijn heel toegankelijk en luisteren naar onze afwegingen. Laatst moest een patiënt een bepaalde verneveling hebben van de arts, terwijl de patiënt mij had vertelt dat hij liever zijn eigen pufjes wilde blijven gebruiken. Ik gaf aan bij de arts dat zijn pufjes in principe hetzelfde werkten, dus dat dit geen probleem moest zijn. Het gaf mij zo’n goed gevoel dat ik die patiënt zo goed in beeld had dat ik goed klinisch kon redeneren. De artsen hier zorgen voor die openheid en laten kritische vragen ook toe. Zo wordt je echt elkaars sparringpartner om samen de zorg te optimaliseren.”
Skiën en Brabants carnavallen
Ook onder de verpleegkundigen in het team van Janno zit de teamspirit er goed in. Stapavondjes Rotterdam, laser gamen, een tripje naar SnowWorld. “Ik heb mijn team zelfs meegenomen om het Brabantse carnaval te vieren. Een workshop bonbons maken staat binnenkort op de planning. Onze eigen feestcommissie zorgt altijd voor iets op de planning. En iedereen doet daar met veel plezier aan mee!”